

Kunstner
Erland Cullberg
Han går under epitetet -overmaleren- fordi hans kreative proces gik ud på at male motiver ovenpå hinanden på det samme lærred.
Erland Cullberg Malerier til salg
Om kunstner Erland Cullberg
Overmaleren
Erland Cullberg med øgenavnet "overmaleren" er en kunstner af den misundelsesværdige sidstnævnte kategori, og han gør det ovenikøbet på ét og samme lærred. Selv når man er bevidst om den høje pris for at udvikle sig, kræves der stærke kræfter for usentimentalt og rutinemæssigt at ofre sine ståsteder og fortsætte arbejdet.
Mennesket
Erland Cullberg blev født i 1931, var under sit liv bosiddende i Sollentuna og gik bort i en alder af 81 år, 2012. Denne originale person opfyldte virkelig den arketypiske forestilling om et kunstnergénie. Han er kendt under epitetet "overmaleren", fordi hans kreative proces bestod i at male motiver oven på hinanden på det samme lærred. Dette var ikke kun en afslappet tilgang; det skyldtes ofte, at hans enorme produktivitet (ofte kunne han male femten lærreder inden frokosttid) tvang kunsthandlere til at udvælge dem, der opnåede ønsket kvalitet – derefter blev de undermålige lærreder sendt tilbage til Cullberg, som igen malede over dem. Denne proces er langt fra forestillingen om geniet, der skaber et mesterværk efter flere års minutiøse anstrengelser; i stedet drejer det sig om, hvordan kvalitet udmøntes gennem en enorm, lidenskabelig kvantitativ produktion. I denne henseende stemmer Cullberg også overens med billedet af det kunstneriske génie som en gal boheme. "Overmaleren" havde også den skønne tendens til, så snart han optrådte på fotos i pressen, at være dækket af maling – tøj, hænder og ansigt. Hans atelier var ligeledes en krigszone af oliemalingsstænk og et hav af igangværende lærreder. Hans metode synes i hvert fald at have været af en voldsom karakter. Alt dette har spillet publikum i hænderne – de, der har søgt efter disse typer af kunstneroriginaler, men malerierne står virkelig på egne ben. Det har også Moderna Museet gjort allerede i 1986: frigivet malerierne fra hans persona. Dermed har man sort på hvidt en excentrisk bohems malerier fri for tvivl om deres (maleriernes) egenværdi.
Debut og gennembrud
Debuten fandt sted for Cullberg i 1961, forinden blev han uddannet på Kunstakademiet i Stockholm og Valands kunsthøjskole i Göteborg (1955-1957). I 80'erne fandt gennembruddet sted for det brede publikum – netop i 1986 blev han udnævnt til årets kunstner i forbindelse med ovennævnte udstilling på Moderna Museet. Allerede i ung alder udviklede han skizofreni, noget han selv kaldte "en spritt språngende psykisk forkølelse". Genremæssigt kan man klassificere Cullbergs maleri som ekspressionisme med påvirkninger fra Göteborgskoloristerna. Cullberg selv talte dog sjældent om vores store svenske ekspressionister, den store inspirationskilde var snarere spanieren El Greco.
Stil
Hans kunst beskrives af en samtidshistoriker som følelsesbetonet, eksplosiv og spontan. En sjov kuriositet, der er værd at nævne: epitetet "Sveriges Rembrandt" er blevet tildelt Cullberg. Han havde et manisk temperament, der sandsynligvis var årsagen til, at han havde svært ved at holde op med at male på hvert maleri. Mange uregelmæssigheder fandt sted under hans karriere som følge af hans sårbare sindstilstand - kunsthandlere kunne blandt andet beskære malerier efter egen smag. Et kunstnerskab fyldt med følelser langt flere end glæde og sorg alene, han fortsatte skabelsen helt ind i sin hospitalsseng: sandelig var maleriet en nødvendig livsopretholdende foranstaltning, mere end en hobby, for Cullberg. De sidste litografier, der blev produceret, var ensfarvede og adskiller sig markant fra hans kunst i øvrigt. I disse fremgår det, hvor dygtig en tegner han var, noget som ikke er synligt i hans maleri. Det er også disse litografier, vi har på Galleri Stockholm.
Nogle af hans værker
"Fugle i paradis" af Erland Cullbergs litografi synes at være en hommage til japanske og kinesiske træsnit – en tilbagevenden til 1800-tallets europæiske kunstneres fascination af det samme (japonisme). Den poetiske tone er markant med det beskedne motiv af antydede svaler i bevægelse. Motivet kunne lige så godt være udført af en zen-buddhist inspireret under meditation. I litografien "Over Under" er motivet mere Cullbergsk: to skikkelser deler plads, manden tager næsvis plads over pigens hoved. Pigen synes på sin side at fælde en tåre. Om det virkelig er en pige nedenunder er ganske vist denne betragters påstand – skikkelserne er kun summarily antydede, og derfor overlades tolkningen i høj grad til betragteren. I "Påvirkning" udspiller der sig noget af en psykologisk karakter. Præcis hvad er svært at sige, er figurens indre tankeverden i forgrunden netop i tumult på grund af noget den bagvedliggende figur har gjort eller sagt? Igen: det er op til jer, fortolkningerne kan være mange!"
uddannelse
Konstakademiet 1955 – 57 Valands kunstskole 1956
Udvalg af udstillinger
Debutudstilling “Hos Petra” Stockholm 1961. Separatudstillinger i Sverige og udlandet: Thielska Galleriet 1980 Centre Culturel Suedois Paris 1982 Åbo Konstmuseum” 1984 Scanart Berlin 1984 Moderna Museet, Malmö Konsthall, Göteborg Konsthall og Aarhus kunstmuseum 1986 Kunstakademiet 1994 Tomarps Kungsgård 1999 Uppsala Domkirke 2001 Kunstakademiet i Stockholm 2008.
Repræsenteret (udvalg)
Indkøbt af de fleste kunstmuseer i landet såsom Moderna Museet, Nationalmuseum og museerne i Göteborg, Norrköping, Borås og Västerås. Desuden Åbo Kunstmuseum, Statens Museum for Kunst, København, Aarhus Kunstmuseum, Museum für Kunst- und Kulturgeschichte der Hansestadt Lübeck.
Litteratur (udvalg)
Udstillingskatalog, Moderna Museet Stockholm 1986. Erland Cullberg, Malerier 1986 – 94 og Tegninger. Rasters forlag, Stockholm 1994. Egenart, om maleren Erland Cullberg m.fl. Dencker-Ullberg, Silander&Fromholtz Forlag AB, 2001.
Film (udvalg)
Overmaleren, en film om Erland Cullberg, Anders Widoff 1980.

Christopher Scott
Copyright © Galleristockholm