Solgt

KG Nilson – StadshusetLitografi
81.0 x 64.0 cm
På denne side finder du vores flotte udvalg af smukke litografier. Vi har stor erfaring i kunstmarkedet, og vores samling af litografier er nøje udvalgt. Udforsk vores udvalg og lad dig inspirere af vores samling af smukke, unikke litografier. Litografi er en grafisk teknik, som blev udviklet i 1700-tallet af den tyske skuespiller og dramatiker Aloys Senefelder, som benyttede en trykplade lavet af kalksten med en porøs overflade som sit lærred. I dag benytter man ikke længere kalksten, men aluminiumsplader til at trykke litografier. Når du bestiller en litografi hos os, er du altid garanteret et værk i højeste kvalitet. Alle vores litografier er originaler lavet og signeret af kunstneren selv. Du får altså et helt unikt kunstværk, som ingen andre har – og du behøver ikke rejse til Sverige for at købe dem. Hos GalleriStockholm.dk kan du købe flotte litografier online. Vi tilbyder levering af kunst til nærmeste forhandler – uanset hvor du bor. Længere nede på denne side kan du læse mere om litografiens oprindelse, og hvordan en litografi trykkes. Vi sælger også grafiske ark, som er den moderne teknologi til at tage billeder af kunstværker og lave et begrænset oplag.
Sortere
Solgt
81.0 x 64.0 cm
60.0 x 40.0 cm
60.0 x 40.0 cm
60.0 x 40.0 cm
Solgt
60.0 x 40.0 cm
Solgt
60.0 x 40.0 cm
60.0 x 40.0 cm
112.0 x 131.0 cm
112.0 x 131.0 cm
63.0 x 72.0 cm
Kunsten litografi har været kendt i over 200 år. Efter Aloys Senefelders første eksperimenter i 1700-tallet bredte teknikken sig hurtigt. Den første, der udførte litografi i Danmark, var den tyske Heinrich Wenzler, som opholdt sig i landet i 1812-16.
Udtrykket litografi kommer fra det græske “lithos” og “graphein”, som bogstaveligt betyder “stenplade”. Teknikken kaldes også “stentryk” eller “stentegning”. Før nutidens moderne metoder benyttede kunstneren en slags fed maling – såsom olieblyanter – og en trykplade lavet af kalksten med en porøs overflade som sit lærred.
Teknikken bag litografien er ganske enkel – men resultatet er enestående. Grundlaget for litografi er, at vand og fedt frastøder hinanden. I modsætning til andre teknikker, som er baseret på enten hævede eller sænkede lag, sker alt i et og samme lag, når man laver en litografi.
Når en traditionel litografi bliver til, er det første trin, at kunstneren tegner motivet på kalkstenen. områder på stenen, hvor der skal trykkes farve, tegnes op med fedtholdig blyant, og områder, som ikke skal trykkes, mættes med vand. herefter trykkes farverne en ad gangen med oliefarve, som kun hæfter sig til de fedtede områder.
For at forstærke litografiens farve, tilføjes der pigmenter til den fede farve. Dernæst dækkes stenen med gummi arabicium, som trænger ind i alle de overflader, der ikke er dækket af den fede maling. Gummiet danner således en beskyttende film, der forhindrer maling i at trænge ind, hvor den ikke ønskes. Herefter fjernes den overskydende maling med terpentin.
I næste trin fugtes stenen med vand på de områder, hvor stenen ikke er belagt med maling. Når der herefter påføres mere maling, klæber malingen kun til de overflader, der ikke er mættet med vand.
Når litografien skal trykkes, lægges et stykke papir mod stenens overflade. Herefter påføres et kraftigt tryk – typisk ved hjælp af en litografipresse.
I dag benytter man ikke længere kalksten, men aluminiumsplader, når man skal trykke en litografi. Nogle kunstnere benytter også andre materialer, såsom polyester og papir. I denne video kan du se, hvordan den moderne litografi trykkes:
Grundprincippet er det samme, som da litografier tryktes på sten. I dag benytter man dog ikke længere vand og fedtholdig maling, men i stedet en lysfølsom væske. Et fotonegativ sættes i forbindelse med væsken og belyses med UV-lys. Dette skaber et spejlbillede af litografien på aluminiumpladens overflade.
Pladen placeres på en cylinder i trykpressen. Cylinderen børstes med vand, der klæber til de overflader, der ikke er dækket af den lysfølsomme væske. Herefter påføres cylinderen en tusch, som ikke klæber til de overflader, der er belagt med vand.
I næste trin presses cylinderen med pladen mod en anden cylinder, som er belagt med gummi. Det sikrer, at alt vandet fjernes og ikke kommer med på motivet. Nu kan litografien trykkes på papir – og sådan fremstilles den moderne litografi.
Er du interesseret i at lære mere om denne spændende kunstteknik, kan du besøge Litografiska Museet i Huddinge. Her kan du blive klogere på teknikken og udforske museets samling af smukke og spændende litografier gennem historien.
Hos Galleri Stockholm har vi en enkel filosofi: Vores kunder skal kunne nyde god kunst i alle dens afskygninger. Alle vores litografier er originaler, som er lavet og signeret af kunstneren selv. Du får altså et helt unikt kunstværk, som ingen andre har – og du behøver ikke rejse til Sverige for at købe dem.
Med Galleri Stockholm kan du købe litografier helt uden at rejse dig fra sofaen. Hos os kan du nemlig købe litografier online. Vi mener, at det skal være nemt at købe kunst, uanset hvor du befinder dig. Derfor gør vi vores ypperste for at lette processen fra idé til køb.
Sikker betaling og sikker levering kan du nemt købe litografier online hos os – du kan altså snildt købe svensk kunst fra dit hjem.