galleristockholm logo
kunstner Joakim Allgulander

Kunstner
Joakim Allgulander

Joakim Allgulander er en af Sveriges mest kendte nutidskunstnere med kunst, der vækker følelser og nysgerrighed.

Joakim Allgulander Malerier til salg

Indlæse flere kunstværker

About Artist Joakim Allgulander

Indledningsvis er Joakim Allgulander en af Sveriges mest kendte samtidskunstnere med kunst, der vækker følelser og nysgerrighed. Hans mest fremtrædende træk er hans evne til at fange menneskets natur, som afspejles i kunstværkerne. "Kunst er ikke kun interessant og intellektuelt forståelig, men vækker også nysgerrighed, måske ikke en direkte længsel, men i det mindste en vilje til at nå verden i billedet, at kompromisløst blive fanget af sin egen fantasi."

Han er blandt andet omtalt i den populære bog The Joy of Art: How to Look at, Appreciate, and Talk About Art sammen med superstjerner inden for kunst, såsom Gerhard Richter og Peter Doig. Sidstnævnte solgte eksempelvis et kunstværk, Swamped, for over 25 millioner dollars, mens Gerhard Richter er en af vores tids vigtigste kunstnere, der tidligere har sat prisrekorder med et kunstværk solgt for over 37 millioner dollars i 2013. Bogen er skrevet af den prisvindende Carolyn Schlam.

Dette ser uden tvivl meget lovende ud for Joakim Allgulanders fortsatte internationale karriere. Vent måske ikke for længe med at bestille Joakim Allgulanders kunstværker.

Joakim Allgulander in the book Joy Of Art

Joakim Allgulander Kunstnerskab

Udover at være kunstner er Joakim Allgulander også keramiker. Han er født den 4. september 1965 i Stockholm. Han studerede på Ölands folkehøjskole og derefter på Konstfack i Stockholm. Hans primære medier er skulptur og grafik. Typisk for Allgulander er, at hans kunstneriske praksis er præget af en slags hverdagsrealisme, som manifesteres gennem en fotografisk stilistik. Endnu et kendetegnende træk for ham er, at paletten ofte er smagfuldt afdæmpet. Sepia-baggrunde er et kendetegn.

Joakim Allgulander - Blue - Litografi

Litografien ”Blue” minder om David Hockneys ”A Bigger Splash” – stilmæssigt er Allgulander kraftigt influeret af Hockneys let fotorealistiske stil. Centralt i litografien, ligesom i Hockneys maleri ”A Bigger Splash”, er en blå swimmingpool. Derudover ses et antal solbadende kvinder i forgrunden. Alligevel er litografien afskåret, men samtidig drømmende. Hvorvidt den er behageligt drømmende, er op til beskueren at afgøre, men den synes at varsle en slags ubegribelig ubehag. Måske er det lyset, der har en karakter af, snarere end solskin, at være kommet fra en nærliggende atombombeeksplosion?

Joakim Allgulander - Blue - Litograph
Joakim Allgulander - Före och efter - Litografi

Motivet “Før og efter” har en virtuost hypnotisk karakter: Oven i billedfeltet ses to figurer springende og glædesfyldt gøre deres entré i vandet. Spændende er det, at nederst i billedfeltet forvandles deres refleksioner i vandet til et snapshot i sepia – et nostalgisk erindringsfragment fra en fortid, der forestiller to glædesfyldte drenge, brødre formodentlig. Også disse i en badessituation, men refleksionen har snedigt inviteret til det øvre pars svundne barndom. Dette er eksempel på en virtuos snilde forklemmelse i det, der til en begyndelse fremstår tilsyneladende enkelt, signeret Allgulander.

Joakim Allgulander - Före och efter - litograph
Joakim Allgulander - Bluescape & Redscape Litografier

De to litografier Bluescape og Redscape er trykt i 160 eksemplarer hver. Interessant er, at de er identiske motiver bortset fra, at de er spejlvendte, samt at den ene er i rødt og den anden i blåt. Eksempelvis egner de sig ypperligt til dem, der ønsker at pryde både højre og venstre væg i dagligstuen med billeder. Naturligvis passer de begge sammen som en diptyk. Uanset hvad, skaber de sammen en sammenhængende stil, der gør sig godt i hjemmet eller andre steder. Selve motiverne er byudsigter i fugleperspektiv. Byen synes at være en millionby af samme rang som Los Angeles eller lignende, et bynetværk, der aldrig synes at tage ende. De hvide skyer på himlen smelter sammen i den høje horisont, så man som betragter heller ikke ved, om denne by, virkelig eller skabt af Allgulanders fantasi, er uendelig eller ej.

Joakim Allgulander – Secret Garden - Litografi

Til forskel fra Allgulanders typiske motiver er dette en frodig naturskildring, som f.eks. kan være en park, men i forgrunden hænger der en gigantisk hvid lysekrone, der gør hele værket mystisk. De to miljøer synes ikke rigtig at hænge sammen. En usædvanlig detalje er, at motivet helt mangler mennesker. Paletten er hovedsageligt i grønt.

Joakim Allgulander - Moonwalkers - Litografi

Motivet Moonwalkers er trykt i 240 eksemplarer. Her hersker en slags teenage-romantik – de fem, lidt pubertale, klodsede figurer går væk fra betragteren efter en natdypning. For eksempel kan man se, at pigernes hår stadig hænger tungt af våden, og drengene er kun iklædt shorts.

At det er nattens dukkert, det drejer sig om, tolker man ind, eftersom den kaldes "Moonwalkers". Men når man gransker det nærmere, indser man, at figurerne har kraftige skygger, der falder i den forkerte retning, set fra månen – skygger, når der ikke burde være mere end vage månelys skygger. Er det blot blitz fra en fotografisk forlæg? Sandsynligvis, men det kan også være en forlæg, der simpelthen er taget i dagtimerne. Da ville skyggerne dog forblive et mysterium i forhold til den skarpe sol. Nå, disse overvejelser er ikke vigtige. Den titel, kunstneren har valgt til maleriet antyder, at de unge mennesker spadserer i månelys, og på den måde er det også mere poetisk!

Joakim Allgulander - Moonwalkers - Litograph

Joakim Allgulanders fluorescerende teknik

En nærmere kig på Joakim Allgulander - fluorescerende teknologi; en spændende måde at give malerierne en ny dimension.

Joakim Allgulander's kunst søger konstant nye veje. Det seneste er en serie malerier, der har lysende effekter. Allgulander beskriver det som følger: ”Den fluorescerende teknik er simpelthen den gullige maling, jeg brugte, som er 'lysgivende' efter at have været udsat for lys. Så hvis det hænger i et lyst rum og lampen/lyset bliver slukket, lyser maleriet op af sig selv i mørket i omkring 40 minutter. Jeg lavede de første værker i denne teknik for omkring 10 år siden, og lysudbyttet er stadig lige så godt. I mørket bliver farven mere grønlig. Du kan nemt prøve dette.”

Fluorescerende, selvlysende kunst

En effekt mange kender fra især selvlysende ting på børneværelser – selvlysende plastikstjerner monteret på vægge og lofter, for eksempel. Med denne association nok først og fremmest i hovedet på den almindelige seer, kan man føle en bekymring for, at resultatet ville blive kaldt for kitschet. Men en sådan frygt vil straks blive fjernet, når han møder hans serie af fluorescerende malerier.

Fotorealisme og nostalgisk melankoli

Det er typiske Allgulander-motiver, ofte lige store doser fotorealisme og nostalgisk-melankoli – virtuose behandlinger af lys og skygger sammen med delikate kompositioner hentet fra fotoalbum fra fortiden. Motiverne er af samme sublime kvalitet men med den ekstra dimension, at de også kommer til live, når lyset er slukket.

Writer/Artist Christopher Scott

Christopher Scott
Copyright © Galleristockholm