
Kunstner
Jonny Ullström
Stockholm- og Uppsala-baseret natur- og arkitekturfotograf i tidløst sort-hvidt.
Jonny Ullström Malerier til salg
Ingen kunst fundet
Om kunstner Jonny Ullström
Baggrund
Allerede i begyndelsen af 1970'erne begyndte Jonny Ullström at interessere sig for fotografering, og da gennem mennesker i forskellige miljøer. Men som så mange andre, der begyndte at fotografere analogt, tog han efter nogle år en lang pause frem til, at det digitale spejlreflekskamera for alvor begyndte at slå igennem i begyndelsen af 2000'erne. Interessen for fotografering tog da ny fart, men denne gang med fokus på natur- og arkitekturfotografering. Selvom den store naturinteresse stadig holder sig, er fokus gradvist skiftet mod arkitekturfotografering, som er blevet Jonnys store passion.
stil
Gennem billedserien arkitektur i Stockholms indre by har Jonny Ullström i lidt over to og et halvt år forsøgt at gengive hovedstadens arkitektoniske skønhed og charme ud fra den idé og vision, han har for det færdige billede. Slip fokus fra mobiltelefonen et øjeblik og kig op på det smukke, der findes omkring os, det er det enkle tema for hele billedserien, der består af i alt 36 billeder.
En relativt stor del af det arbejde, der har været nødvendigt for at færdiggøre billedserien, har ifølge Jonny bestået i at forsøge at optimere lysets kvalitet for hvert billedeobjekt. Men mindst lige så vigtigt har været også at finde den rette komponering og positionering, det vil sige, hvor kamerastativet skal placeres. Det viste sig at være lettere sagt end gjort. I betragtning af at indre by bogstaveligt talt er eksploderet i byggeri og forandring i de senere år, viste det sig, at fotoprojektet var betydeligt sværere, end han havde troet fra starten. Mange gange når Jonny er ankommet til Stockholms centralstation med det første morgentog fra Uppsala, er han ofte vendt hjem tomhændet uden at have taget et eneste billede. Enten har det magiske morgenlys måske ændret sig, når han har løbet tværs over byen med sit kameraudstyr på ryggen, eller også kan der have stået en byggecontainer eller en lastmaskine på det forudbestemte sted, hvor det var meningen, at kamerastativet skulle placeres for at fange den "perfekte" komposition. Komposition, lysets kvalitet og retning ser Jonny således som nogle af de mest centrale komponenter for at gengive forskellige bygningers formsprog, hvad angår struktur, mønster og ledende linjer.
Det fotografiske udtryk, som Jonny Ullström anvender i billedserien, er det sort-hvide medie. Ved at fotografere i sort-hvid oplever Jonny, at han kan tage et skridt væk fra "virkeligheden" og nærme sig det felt, der i dag kaldes "fine art" inden for fotokunsten. Det sort-hvide medie oplever han giver betydeligt større muligheder for at arbejde med hele skalaen af gråtoner i billedet, end hvis han skulle arbejde i farve. Ikke mindst fordi det giver perspektiv og dybde, som han forsøger at forstærke det fotografiske udtryk med i sine stockholmske billeder.
Inspiration
Inspirationen til det billedsprog, som Jonny Ullström bruger, henter han fra tidligere storheder inden for den sort-hvide fotografi som Edward Weston, Ansel Adams med flere. Men inspirationen kommer også i høj grad fra nutidige arkitekturfotografer, som Joel Tjintjelaar og Julia Anna Gospodarou. Deres styrke som fotografer er deres evne til at kunne visualisere det færdige billede ifølge Jonny Ullström, og hvad der kræves for at nå dertil, før det overhovedet er taget. Det gælder således om at kunne visualisere alle arbejdsmomenter, fotografen har foran sig, fra kameraet frem til færdig og redigeret billede. Det billede, der tages i kameraet, begrænser eller skaber forudsætninger for, hvilke faktiske værktøjer fotografen har til sin rådighed for at kunne optimere redigeringsarbejdet i mørkerummet. Det gælder uanset om det er i det analoge eller digitale mørkekammer, dette afgørende arbejde sker, eller for at citere mesterfotografen Ansel Adams: "You don’t take a photograph, you make it".

Christopher Scott
Copyright © Galleristockholm