
Richard Ryan - London Victoria Station
58.0 x 73.0 cm
Det drømmende og det surrealistiske formår han at gestalte med meget få midler.
58.0 x 73.0 cm
58.0 x 73.0 cm
Richard Ryan de Cuevas er en svensk kunstner og fotograf, født i 1974 i Santiago, Chile. Interessen for forskellige kunstneriske udtryksformer var noget, som Richard Ryan opdagede i en tidlig alder. At vælge maleri og tegning som hovedemner i gymnasiet blev derfor en naturlig følge af dette. Som elev på Södra Latin i Stockholm og i mødet med andre lovende talenter blomstrede drømmen om en fremtid som malende kunstner og illustrator. Ved en ren tilfældighed blev en anden passion vækket til live i samme periode. På opfordring fra en klassekammerat listede Richard Ryan sig ind på en fotoklasse og blev mere eller mindre øjeblikkeligt fanget af magien ved at fotografere og fremkalde egne fotografier.
Ivrig efter hurtigt at udvikle sig og dermed kunne skabe fotografier på niveau med klassekammeraterne lagde Richard Ryan sine andre kunstneriske ambitioner helt til side og satsede alt på at blive en fotograf, der kunne tages alvorligt. Venner måtte agere modeller, og suggestive Stockholm-miljøer dannede scene og kulisse, da Richard Ryan eksperimenterede sig frem.
Fra begyndelsen af tyverne brugte han derefter al tid og alle ressourcer på at lære at mestre forskellige fotografiske udtryk. Han foretog indgående studier og konceptualiseringer af bymiljøer. Sørgede for at lave portrætfotograferinger for forfattere og kunstnere samt udviklede modebetonede billedserier med unge modeller.
Disse års studier er også langt senere nogle af de mere betydningsfulde fotografiske udtryk, der gennem årene har skåret det frem, som i dag genkendes som Richard Ryans kendetegn som fotograf. Det er tydeligt, at hans fotografier gerne søger det evigt skønne, og at de bærer en længsel om at både genfinde, genskabe og omforme en ikonisk billedverden, der genkendes fra film og klassisk maleri. Komposition, perspektiv, lys og kontrast trækker sig mod det særegne, som får billedet til at vibrere af en uopnåelig ekstra dimension. Beskueren af Richard Ryans billeder bliver både slået af det drømmende og det surrealistiske, som han formår at udtrykke med meget små midler.
De portrætterede af Richard Ryan befinder sig godt nok i en genkendelig virkelighed, men i de små detaljer åbenbarer sig både det absurde og det drømmende.
Ti år efter at Richard Ryan fuldt ud engagerede sig i at blive en succesfuld fotograf, førte et spontant møde med en galleriejer på Östermalm til, at han igen fik en mulighed for at afprøve sine færdigheder som kunstner. Foråret 2005 blev en første grafisk portfolio færdiggjort, som udviklede sig som et eksperiment i samarbejde med en velkendt kunsthandler i Stockholm. Den første grafiske serie, der blev trykt, bestod af tre variationer af Andy Warhols velkendte Marilyn tema.
Disse grafiske blade blev hurtigt populære, og Richard Ryan indså straks, hvordan det nyfundne udtryk kunne udvikles til noget, der rakte ud over hyldester og variationer af popkunstens ikonografi. Foråret 2007 blev den meget grafisk avancerede og omkostningskrævende serie The Manhattan Art Portfolio trykt i eget regi efter næsten et års forberedelser. Serien består af tolv forskellige motiver, der helt er baseret på fotografier, som Richard Ryan tog under en rejse til New York i 2005. Disse farverige, kontrastfyldte og klassiske kompositioner bærer tydelige præg af sukkerholdige plakater fra tidligt nittenhundrede samt popkunst og malerkunst fra den realistiske skole. Kunstneren Edward Hopper var en af seriens største inspirationskilder. The Manhattan Art Portfolio blev vel modtaget af det publikum, der to år tidligere havde stiftet bekendtskab med Richard Ryans popkunstgrafik.
Den blev efterhånden også det vendepunkt, der gav Richard Ryan muligheder for at udvikle nye grafiske serier med en endnu tydeligere forening mellem grafik og fotografi. Ser man på, hvordan Richard Ryan lag på lag har opbygget sin fotografiske billedverden i mødet mellem realisme, surrealisme og mode, er det rimeligt, at dette kunne føre frem til den fra et grafisk synspunkt meget anderledes og dristige portfolio London by Ryan, som kom i 2010. I den grafiske portfolio London by Ryan’s fire motiver finder betragteren en perfekt forening af ikonisk fremstilling af de evigt smukke modeller, de absurde detaljer i mønstre og i miljøet samt fotografens øje for ved hjælp af et urbant storbymiljø at skabe stærke kompositioner og perspektiver. London by Ryan blev enormt populær i Skandinavien og England. Den har også fundet købere i USA og Rusland.
På den uventede succes med "London by Ryan" fulgte de grafiske mapper – "Manhattan in fashion 2011" og "Mi Sono Perso a Roma 2013". De er lavet i samme format med en lignende stil. "Mi Sono Perso a Roma" kan oversættes til "Jeg er fortabt i Rom". Det er den mest avancerede og mest detaljerede af de såkaldte "Fashion porteføljer". Det ses tydeligt, når man studerer de tegnede detaljer i modellerne samt detaljerne i baggrundene. Det var også den portefølje, der tog længst tid at skabe. De fotografier, som Richard Ryan selv havde taget, har oftest udgjort basen i udformningen af hvert enkelt motiv, men i mange tilfælde måtte motiverne finde deres form ved hjælp af en række forskellige billedkilder, som tilsammen bidrog til en komposition, der bagefter føles både selvfølgelig og naturlig.
Det er i skrivende stund 25 år siden Richard Ryan blev offentliggjort som fotograf for første gang. Succesen med de grafiske serier har de seneste år åbnet for, at han som kunstner i dag ikke længere behøver at foretage et absolut valg mellem fotografering og klassisk kunst.
Den unge gymnasiestuderende som valgte bort maleri og illustration til fordel for fotografi, tog det bedste fra begge verdener og fandt en måde at forene dem på. De seneste års udvikling førte også til, at fotografering, som stort set blev finansieret af opgaver, nu også kan udspringe fra helt kunstneriske ideer. Richard Ryans seneste projekt er det fotografiske projekt — Manhattan Revised By Ryan. Med en model samt godt hundrede kilo tøj og rekvisita rejste Richard Ryan tilbage til Manhattan New York i oktober 2016. Den nye fotoserie drejer sig rundt samme nav af skønhed, ikoner og forhøjet virkelighed som tidligere serier.
I øvrigt kan det nævnes, at Richard Ryan er en af de oftest solgte kunstnere på skandinaviske auktionshuse og har nået sine absolutte topnoteringer på kvalitetsauktioner i London. Ryans modeprints sælges ved de årlige printkvalitetsauktioner på Bonhams.
Christopher Scott
Copyright © Galleristockholm