galleristockholm logo
Ulrica Hydman Vallien - Skogsgläntan

Ulrica Hydman Vallien - SkogsgläntanLitografi

Pris

DKK 1,763

Mål med ramme

Højde: 34.0 cm

Bredde: 45.0 cm

Limited Edition

Begrænset oplag på 380 eksemplarer
Signeret og nummereret af kunstneren

Levering

8-14 arbejdsdages leveringstid, ægthedsbevis inkluderet, 14 dages fortrydelsesret

Om kunstner Ulrica Hydman Vallien

Når man skal give en gave, kan det passe godt med noget fra Ulrica Hydman Vallien's rekordmæssigt omfattende skabelser inden for kunstarterne tekstil, akrylmaling, akvareller, litografi, keramik og frem for alt glaskunst. I sin levetid var hun en stor stilskaber med stærke farver og kraftfuld, fantasifuld udtryksmåde med stiliserede kvindeansigter, tulipaner, slyngende slanger og andre dyr hentet fra en kunstners drømmeverden.

Stil

Ulrica Hydman-Vallien var en af Sveriges mest kendte kunstnere. Ulrica malede sine dramatiske, humoristiske dekorationer med fri og uhæmmet energi direkte på glasset. Hun fik sit gennembrud med Caramba og Open Minds, som blev fulgt af de folkekære Tulipa.


Jordnær i en hytte og et glaspusteri i Åfors midt i det smålandske glasrige levede hun med sin mand Bertil Vallien, som også er en verdensberømt glaskunstner. Sammen har de bidraget til, at Glasriget inklusive Åfors og Glasrigets kunstindustrielle hovedaktør Orrefors Kosta-Boda overlever i tider, der har været hårde og givet anledning til fusioner.


Österåkerspigen Ulrica Hydboms og Sollentunadrengen Bertil Valliens egen sammenkomst blev påbegyndt i to trin. De mødtes på Konstfack, hvor Ulrica gik på keramiklinjen 1958-61. Efter fælles studierejser til USA og Mexico 1961-63 blev de gift i 1963, og samme år blev de to supertalenter opsnappet af Åfors, som de er blevet tro mod. I 2013 kunne de fejre guldbryllup, med Åfors glashytter involveret.

Glasriget

Glasriget er fuld af tradition. Kosta glasværk blev grundlagt i 1742 af landshøvdingerne Anders Koskull og Georg Bogislaus Staël von Holstein (Ko-sta). Bebyggelsen Kosta i Lessebo kommune mellem residensbyerne Växjö og Kalmar fik sit navn efter glasværket. I dag indgår Kosta glasværk i konstellationen Orrefors Kosta Boda, som ejes af New Wave Group AB. Indvævet i mylderet af glashytter findes Åfors, som i vid udstrækning bæres oppe af parret Hydman Vallien's verdenskendte arbejde.

Kongen købte Ulricas kunst.

Ulrica Hydman Vallien har beskrevet sig selv som kunstner således: – Jeg er en altid tydelig designer med egen stil, og jeg finder stor glæde i at se en idé blive til virkelighed. Kong Gustav VI Adolf så potentialet i den unge Kunstfag-elev og købte nogle af hendes keramik ved Kunstfags afgangsudstilling i 1961. Ikke alle havde så godt et blik for kunst som kongen, men efter nogle tunge år, hvor mange vurderede Ulricas værker som alt for provokerende udfordrende, kom gennembruddet, også internationalt.


I 1960'erne gav parret Vallien Hydman den kriseramte glasfabrik i landsbyen Åfors med et par hundrede indbyggere ny livskraft. Bertil tegnede brugsglas og udviklede sit kunstglas. Ulrica arbejdede med keramik i det gamle sliberi ved åen. Hun holdt sin første udstilling i Stockholm i 1965 og fik sin første succes med æggebægre, der blev meget berømte.


I 1972 vandt Ulrica Hydman Vallien Nationalmuseets konkurrence Unga tecknare og skabte overskrifter ved at sige "du" til kongen, som købte en af hendes tegninger. Det var anden gang, Ulrica solgte til kongen, se ovenfor.

Vallianerne

"Vallienarna" var navnet på debutudstillingen med glas på NK i 1973. I 1974 holdt Ulrika Hydman Vallien, sponsoreret af Bonniers, sin egen udstilling i New York. Det blev ingen stor succes, men nu var hun solidt forankret på branchens verdenskort. På det tidspunkt havde hun, ofte sammen med Bertil, foretaget masser af studierejser rundt om globussen, blandt andet til Australien, som gav motiver til hendes forkærlighed for stiliserede dyr i kunsten.


1970'erne blev derimod en tømmermændstid i Glasriget. Festerne mellem folkene i de forskellige hytter klingede af. Familien Hydman Vallienens aldrig svigtende skaberfantasi og produktivitet blev desto vigtigere. Dog blev deres kunst da dybere og mørkere. I 1980'erne var Åfors stadig i fare, men glas blev igen populært på markedet.


Parets fælles Artist Collection blev en kæmpesucces og blev lanceret optimistisk som Morgendagens Antikvitet. Et optikblæst vinglas reddede et glasværk i flyvende fart. Logisk nok fløj Janne Carlzons SAS ind i sammenhængen med stående bestillinger af Ulricas og Bertils Artist Collection. Kasserne blev uddelt til alle, der fløj business og 1. klasse.

Milepæle i karrieren

Et milepæl i Ulrica Hydman Valliens karriere var, da tv-stjernen Jacob Dahlin i sit berømmede program Jacobs stige kontinuerligt skålede med hendes slangeglas i hånden. Fremragende reklame, dog ikke godt ifølge afholdsbevægelsen.


Medan Bertil Vallien i 1983 blev bemærket globalt i blandt andet Japan og USA for sine storsælgende glasbåde, og amerikanske Corning tilbød ham ansættelse i 1986, truede en chokbølge Åfors. Det 111 år gamle værk skulle lukkes. Koncernsejeren Robert Weil var kommet frem til den beslutning. Men personalet med parret Vallien Hydman i forreste linje modbeviste Weil angående Åfors fremtidsmuligheder, og Åfors levede videre.

En sej og stridbar lille tulipan

Da Ulrika Hydman Vallien den 24. marts 1988 fyldte 50 år, blev Smålandspostens forside optaget af Ulrikas billede og overskriften ”Pigg 50-åring i Åfors: Caramba Vad Jag Mår Bra”. Caramba refererede selvfølgelig til en af hendes globalt sælgende glasserier, som hun skabte i 1986. Og efter det er der kommet mange fuldtræffere! For eksempel Open Minds, også i 1986, og rekordbestselleren Tulipa i 1990. Ulrika sagde selv om Tulipa:


Jeg ville lave en sej og kampdygtig lille tulipan, så alle ville elske både mig og tulipanen - og det gjorde de.


Ulrica døde i 2018, men hendes kunst vil leve videre for evigt.

Writer/Artist Christopher Scott

Christopher Scott
Copyright © Galleristockholm